Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Проблемите във финансовата система отдавна са назрели

проф. Красимир Петров, преподавател по икономика и финанси, в предаването Boom&Bust, 30.07.2016

проф. Красимир Петров, преподавател по икономика и финанси. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria проф. Красимир Петров, преподавател по икономика и финанси. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пропукването на финансовата система е изключително дълъг процес, който може да продължи 1,5-2-2,5 години. Това каза проф. Красимир Петров, преподавател по икономика и финанси, в предаването Boom&Bust с Мартин Илиев по Bloomberg TV Bulgaria. В разговор за крехкостта и уязвимостта на световната финансова и икономическа система той направи аналог с финансовите сътресения от август 2007 и февруари 2008. 

Проблемите във финансовата система отдавна са назрели. Въпрос на време е да започнат да се проявяват, коментира той. По думите му рекордните стойности на борсовите индекси на фона на високата волатилност се дължат на "невидимата ръка" на държавата и централните банки, които свръхагресивно интервенират на пазара.

Ако се сме били във високата стойност преди Brexit и пазарът се е сринал, а след това се е стабилизирал на ниска цена, това е доста по-стабилно в дългосрочен аспект, отколкото ако пазарът се е сринал и след това се е изкачил обратно нагоре, водейки междувременно до паника сред инвеститорите в къси и дълги позиции, посочи проф. Петров в коментар за реакцията на пазарите след вота на британците за напускане на ЕС. Рязкото сриване на пазара с последващо бързо отскачане е по-дестабилизиращо, отбеляза той.   

Вижте повече от първата част на интервюто с проф. Петров във видеото:

 

Последни новини
Още от Boom & Bust