Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Най-важният фактор за цената на златото е Фед

Финансовият анализатор Димо Стефанов от Тавекс и индивидуалният трейдър Светлин Минев за финансовите пазари след Brexit

Димо Стефанов, финансов анализатор, Тавекс България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Димо Стефанов, финансов анализатор, Тавекс България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Обяснението за сериозния ръст на златото от началото на годината е паричната политика на повечето големи централни банки, в частност на Фед. Над 90% от транзакциите в злато минават в долари, така че доларът се конкурира пряко със златото. С други думи не толкова златото се покачва, колкото доларът се обезценява, на фона на занижените очаквания за вдигане на лихвите от страна на Фед. Това каза Димо Стефанов, финансов анализатор в Тавекс България,  в предаването Boom&Bust с водещи Владимир Сиркаров и Кузман Илиев по Bloomberg TV Bulgaria. Той коментира темата за ситуацията на финансовите пазари след Brexit с акцент върху представянето на ценните метали и стоките.

След Brexit златото мина психологическата граница от $1300 за тройунция, стигна до $1380, а след това поевтиня.  Brexit обаче е само един повод цената на златото да скочи. Най-важната връзка е Фед – златото.  Brexit дори дойде добре за гуверньора на Фед Джанет Йелън, защото сега тя има извинителна причина да не вдигне лихвата, коментира финансовият анализатор.

Има признаци, които могат да покажат накъде са насочени големите обеми поръчки, т.е. ордерите на институционални играчи на пазарите, които да подскажат на индивидуални трейдъри как да действат на пазара. Това каза Светлин Минев, индивидуален трейдър, познат с приноса си към форекс търговията, в който също коментира темата за ситуацията на финансовите пазари след Brexit.

Тенденцията при валутната двойка евро-долар вероятно ще остане статична, като очакванията на пазарите за действията на ЕЦБ и Фед вече са взети предвид в котировките, коментира още индивидуалният трейдър Светлин Минев.

Повече по темата, с акцент върху борсово търгуваните фондове (ETF), които следват златото, и действията на централни банки от развиващите се пазари, които трупат златни резерви, както и за стратегиите на индивидуалния трейдър Светлин Минев можете да чуете във видеото:

Последни новини
Още от Boom & Bust