Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Италианските банки трябва да бъдат рекапитализирани

Стийв Ханке, проф. по прил. икономика в John Hopkins University, Boom&Bust, 10.07.2016

Проф. Стийв Ханке Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Стийв Ханке Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Банките в Италия трябва да получат капиталова инжекция, която да поддържа съотношението на капитал към рисково претеглените активи на разумни нива. Така обобщи оздравяването на банковата система на Апенините проф. Стийв Ханке от John Hopkins University в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. В Boom&Bust с водещи Владимир Сиркаров и Кузман Илиев той говори както за проблемите на италианските банки, така и на българските.

На първо място можете да увеличите капитала чрез емитиране на нови дялове, каза проф. Ханке. Той обаче е скептичен към този ход, защото „вие бихте имали страхотно разводняване на съществуващите акционери ако емитирате дялове точно сега и те никога не биха се съгласили с подобен ход.“

Вторият начин е търсеният вариант от Матео Ренци - да подобрите съотношението на капитала към активите и счетоводната стойност на капитала на банките и ако държавата директно влезе като акционер в банките, заяви проф. Ханке. При този вариант обаче той отчете несъгласието на ЕК като препятствие, тъй като „Директивата за възстановяване и оздравяване на банките не позволява това да се случи“.

 Чуйте повече:

Последни новини
Още от Boom & Bust