Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Около 850 контейнера на български фирми блокирани на пристанището в Солун

Атанас Папазов, регионален мениджър в Ен Ти Зет Транспорт и Ангел Сафев, председател на УС на НСБС, в Boom&Bust, 26.06.2016

Пристанището в Солун. Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg Пристанището в Солун. Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Пристанището в Солун не работи от 1 месец, от 26 май заради стачката срещу приватизацията, но очакванията са от другата седмица то да започне да работи. Това каза Атанас Папазов, регионален мениджър в Ен Ти Зет Транспорт,  в предаването Boom&Bust. Той заедно с Ангел Сафев, председател на УС на НСБС, коментира темата за стачката на пристанищните работници, несъгласни с приватизацията на пристанище Солун. 

Загубите от стачката идват по няколко направления – първо за пристигналите контейнери започва да тече т.нар. демюрейдж, а отделно от това контейнерът се съхранява в пристанището, което му начислява такса съхранение. За контейнерите, които не са пристигнали, се увеличават транспортните разходи, тъй като транспортираните стоки трябва да бъдат свалени на други пристанища. Български фирми са декларирали около 850 контейнера, които не могат да бъдат извозени от пристанището в Солун. Ако приемем, че допълнителни разходи на контейнерр са от порядъка на 1000-1500 евро, можем да разберем за каква сума говорим. Това са само преките загуби. Министерствата на икономиката, на транспорта на външните работи са уведомени, каза Ангел Сафев, председател на УС на НСБС. 

Голяма част от блокираните стоки са сезонни, които е трябвало да бъдат на нашия пазар в началото на юни, допълни Папазов.

Повече по темата за ефектите от подобни действия и имат ли те аналог в миналото чуйте във видеото:

 

Последни новини
Още от Boom & Bust