Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Български инвестиционен проект не е получил и 1 евро по плана Юнкер

Доцент Йосиф Аврамов в Boom&Bust, 26.06.2016

Жан-Клод Юнкер - председател на ЕК. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Жан-Клод Юнкер - председател на ЕК. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Същността на плана Юнкер не се променя в контекста на Brexit, тъй като планът не играе кой знае какво значение за инвестициите във Великобритания. Стълбовете на плана са 15 млрд. евро, заделени от ЕК в началото на 2015. Към тях бяха добавени и 6 млрд. евро от капиталовите резерви на Европейската инвестиционна банка и на принципа на ливъриджа се очакват инвестиции в размер на 315 млрд. евро, като инвестиции за около 100 млрд. евро вече са реализирани. Парите са насочени и към България, но ограничено. Български инвестиционен проект не е получил и 1 евро по плана Юнкер, но от него са се възползвали 3 банки, чрез които поне 200-300 малки и средни предпирятия са се възползвали от кредитни гаранции. Това каза икономистът доцент Йосиф Аврамов в предаването Boom&Bust. Той коментира темата за ЕС, плана Юнкер и приложението му и възможностите, които дава в България.

Планът Юнкер и инициативите, свързани с него предлагат възможности, но малко хора знаят за тях, коментира Аврамов. 

Повече за проектите, които могат да се финансират по плана Юнкер в България и за финансовия инженеринг и консултантските дейности около плана вижте и чуйте във втората част на видеото:

 

 

Последни новини
Още от Boom & Bust