Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Устоите на Ислямска държава

Проф. Владимир Чуков в Boom&Bust, 19.06.2016

Проф. Владимир Чуков, външнополитически анализатор и автор на книгата ДАЕШ.(Не)Ислямска държава. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Владимир Чуков, външнополитически анализатор и автор на книгата ДАЕШ.(Не)Ислямска държава. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Лидерите на Ислямска държава за съжаление са прогонените иракски военнослужещи от времето на Саддам Хюсеин. Това каза проф. Владимир Чуков, външнополитически анализатор и автор на книгата "ДАЕШ. (Не) Ислямска държава" в предаването Boom&Bust на Bloomberg TV Bulgaria с водещи Владимир Сиркаров и Кузман Илиев. 

По думите на проф. Чуков в последните години на управлението си Саддам Хюсеин "много силно лансира навлизането на салафизма". "Тези от офицерите, които са били рецитатори на корана, са се издигали по-бързо в йерархията. Офицерите, които създадоха Ислямска държава бяха точно от тази генерация, много силно повлияни от салафизма. Но иракския салафизъм има разлика от саудитския. Той е конформистки".

"Икономиката на Ислямска държава е много интересен хибрид със силни елементи на това, което бе по времето на Саддам Хюсеин. Държавните дотации за големите заводи и за стоките от първа необходимост продължават".

В областта на политическото управление по думите на проф. Чуков "има нещо като министерски съвет, т. нар. дивани - министерства, както е било по времето на халифата". Управлението на въоръжените сили е много важно за тази държава, каза професора. "То прилича на германския отбор по футбол - адаптира се спрямо противника".

"САЩ допуснаха огромни грешки. Първата бе разпускането на въоръжените сили. 600 000 човека, които водиха войната срещу Иран, които анексираха Кувейт, с невероятни практики, много силно мотивирани, в един момент се видяха на улицата. Логично е да създадат терористични банди".

Чуйте още във видеото:

 

 

 

 

 

 

Последни новини
Още от Boom & Bust