Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Индустриалните зони се нуждаят от интегриран подход за развитие

Христо Асенов и Георги Стоев в Boom&Bust, 18.06.2016

Снимка: Udit Kulshrestha/Bloomberg Снимка: Udit Kulshrestha/Bloomberg

Факторите, които привличат инвеститорите в България са местоположение, цена на електроенергията и цена на работната ръка. Христо Асенов, директор "Брокерски услуги" MBL CBRE в предаването Boom&Bust на Bloomberg TV Bulgaria с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров.  През България минават "пет важни транспортни коридора", а инвеститорите могат "да спестят от 30 до 50% от цената на едно работно място".

"В момента горещата зона е град Пловдив и региона, защото пазарът на труда е достатъчно дълбок. Освен това е разположен непосредствено до магистрала Тракия. След като Пловдив се насити, което неминуемо ще стане, инвеститорите ще обърнат внимание на другите големи градове, които са разположени около автомагистрала Тракия и автомагистрала Марица - Пазарджик, Сливен, Стара Загора, Хасково, Димитровград. Северна България значително изостава в привличането на нов производствен потенциал, защото достъпът е затруднен". 

При развитието на пловдивската индустриална зона се прави "много повече от развитие на твърдата инфраструктура", а е възприет един "много по-интегриран подход при решаване на проблемите на инвеститорите". Това каза икономистът Георги Стоев от Industry Watch, който също се включи в разговора. "Усилията бяха насочени и към осигуряването на достъп до образователни услуги, връзка с висши училища, връзка с местната власт".

"Пожелателните стратегии трябва да се превърнат в действащи, а професионалните гимназии трябва да бъдат задължавани да се свържат със сътоветните предприятия, а не да отхвърлят протегнатата ръка, и дори финанси, поради липса на мотивация, мързел или липса на компетентност", категоричен бе Стоев. 

"Важно е да се създаде такъв социален климат, за да можем да си върнем обратно емигрантите", подчерта Христо Асенов. "На нашето поколение се пада трудната задача да възродим България и аз съм оптимист, че в рамките на 20-25 години можем да го направим".

Вижте целия разговор:

 

Последни новини
Още от Boom & Bust