Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Ефективни ли са пазарните механизми за борба с вредните емисии

Какви инструменти и с какъв успех се изпозлват

Вредни емисии от производство на електричество от ТЕЦ във Великобритания. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Вредни емисии от производство на електричество от ТЕЦ във Великобритания. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Човешкият принос към климатичните проблеми е сериозен, като тези, които го отричат, или са останали в миналия век, или имат някакъв друг интерес. В света се емитират 40 млрд. тона въглероден двуокис годишно, което е около 6%-7% добавка, върху това, което прави природата. С други думи налице е дисбаланс. Истината е, че когато се сложи цена на емитирането на въглероден двуокис нещата стават прогнозируеми и лесни. Ясно е кой и какви количества емитира, а цената представлява пазарен механизъм, който стимулира различните страни. Цената на емисиите в Европа обаче е много ниска. Това каза Явор Василев, основател и изълнителен директор на CO2 Cards, в предаването Boom&Bust. Той коментира темата за търговията с въглеродни емисии и пазарните начини за борба с климатичните изменения. 

Данъкът не е ефективен инструмент в борбата с вредните емисии, защото не отразява участието на всички участници на пазара. 
Има и компании, които доброволно намаляват вредните си емисии, използвайки това като инструмент на корпоративната социална отговорност, коментира Василев. 

Повече за последните тенденции и ефективността на инструментите за борба с вредните емисии, както и за това къде се намира България в това отношение, чуйте във втората част на видеото (от 15:11): 

 

Последни новини
Още от Boom & Bust