Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Кои са съвременните практики за манипулиране на финансовите отчети

Финансовият експерт Петър Петров в Boom&Bust, 11.06.2016

Финансовият експерт Петър Петров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Финансовият експерт Петър Петров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Основното схващане, когато станеше дума за манипулиране на финансовите отчети, беше свързано с намаляването на данъците. Сега обаче акцентът пада върху манипулирането на конкретни финансови показатели - за ликвидност, ливъридж, ефективност и печалбата за периода. Това заяви финансовият експерт Петър Петров в предаването Boom&Bust с Кузман Илиев и Владимир Сиркаров по Bloomberg TV Bulgaria.

Той посочи редица примери от практиката и начини за разкриването на измамите. "Когато имате един дългосрочен кредит, например 200 млн. лв за 10 години, по всички счетоводни стандарти вие сте длъжни да представите краткосрочната му част като текущ актив. Често срещана манипулация е целият размер на дългосрочния кредит да се представи като такъв. В следствие на това ликвидността изглежда по-добра."

Експертът даде пример и с преминаването към оперативен лизинг след дълги години на използване на финансов. "При финансов лизинг вие отчитате един актив и съответното задължение, като сте задължен да придобиете актива в края на периода. При оперативния лизинг не отчитате нито актив, нито задължение. По такъв начин се подобрява съотношението дълг/СК."

Според Петров голяма част от непреднамерените манипулации се дължат на недооценка на реални събития. В тази връзка той посочи субсидиите, отпускани на земеделските производители.

Целия разговор с още интересни примери може да видите тук:

 

Последни новини
Още от Boom & Bust