Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Какви са възможностите за иновации в пчеларството

Сергей Петров, главен директор по технологиите на Bee Smart Technologies, и Трифон Михайлов, основател на I have a bee, в Boom & Bust, 29.05.2016

Трифон Михайлов, основател на I have a bee(вляво) и Сергей Петров, главен директор по технологиите на Bee Smart Technologies(вдясно). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Трифон Михайлов, основател на I have a bee(вляво) и Сергей Петров, главен директор по технологиите на Bee Smart Technologies(вдясно). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пчеларската индустрия не е достатъчно развита в България, защото липсва организация. Това заяви Сергей Петров, главен директор по технологиите на Bee Smart Technologies, в предаването Boom&Bust по Bloomberg TV Bulgaria.

Компанията дигитализира пчеларството, като създава технология, с която пчеларите могат да следят от разстояние здравето и продуктивността на пчелите и състоянието на кошера. "Ние предлагаме софтуерно решение за комерсиалните пчелари, за тези които имат най-голяма нужда от оптимизация на процесите си.", каза Петров. 

"Ако искаме да живеем в зелен град, в него трябва да има пчели. Те са единственият биологичен вид, от който зависи животът на нашата планета. 80% от растителния и животинския свят зависят пряко или косвено от пчелите.", коментира основателят на фондацията "I have a bee" Трифон Михайлов. Мисията й е да създаде възможно най-много кошери по целия свят с пчели, които се отглеждат не само заради пчелните продукти, а с любителска цел. Всеки, който види рояк в града, може да сигнализира на фондацията и тя да изпрати човек, който да го спаси. Според Михайлов проблемът на сектора в България е, че липсва практиката на ценообразуване на пчелните продукти. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Boom & Bust