Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

България вече е в дългова спирала, от която няма излизане

Икономистът Васил Караиванов и финансистът Виктор Папазов в предаването Boom&Bust, 22.05.2016

икономистът Васил Караиванов и финансистът Виктор Папазов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria икономистът Васил Караиванов и финансистът Виктор Папазов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Гърция се намира в технически фалит. Страната трябва да има излишък от 3,5% от БВП всяка година до 2059, за да изплати този дълг, което е невъзможна задача. Това каза финансистът Виктор Папазов в предаването Boom&Bust по Bloomberg TV Bulgaria.

Преговорите между Гърция и международните кредитори ще продължат. Това е единствената среда, в която може да съществува правителството на Ципрас, каза от своя страна икономистът Васил Караиванов. По думите му размерът на гръцкия дълг е сериозен, но ако страната бъде подпомогната и БВП бъде удвоен, този дълг ще бъде изплатен. Проблемът не е икономически, а политически, заяви икономистът.

Двамата експерти коментираха още състоянието на фиска на България, проблема с хроничните дефицити и натрупването на дълг. "България вече е в дългова спирала, от която няма излизане", коментира Папазов. Към момента българската икономика се поддържа от външно кредитиране и европейски програми. В България има един фундаментален проблем, а именно как правителството структурира развитието на икономиката през следващите години. Българската икономика зависи 50/ 50 от еврофондове и чуждестранни инвестиции, обясни Караиванов.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Boom & Bust