Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Сигурността е един от най-големите дефицити на съвременното общество

Владимир Шопов в Boom&Bust, 15.05.2016

Политическият анализатор Владимир Шопов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Политическият анализатор Владимир Шопов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Политическата динамика у нас, основните предизвикателства пред Европа, както и икономическото и  политическо буксуване в Европа и възхода в Азия коментира политическият анализатор Владимир Шопов в предаването Boom&Bust на Bloomberg TV Bulgaria. 

"Бежанската и мигрантска криза са едно прокси, едно непосредствено осъществяване на дългосрочното дестабилизиране на Европа", каза Шопов. "ЕС има много сериозен дефицит, защото не е конструиран да се справя трайно с проблеми на сигурността. За да отговори на тези предизвикателства, той трябва да изгради система за невоенна сигурност".

огато падна Берлинската стена, беше ускорен процесът на глобализация, който бе възприеман, като безпроблемен за процесите, които протичат вътре в държавите. На много процеси, които стартираха тогава, не се обърна внимание, например на проблемите свързани с прехода в постиндустриалната епоха".

Потенциалът за дестабилизиране на глобалната икономика в резултат на дезинтеграционните процеси в Европейския съюз е един от проблемите, които притесняват Азия най-много, каза още Шопов. "По тази причина най-големи поддръжници за европейската интеграция можете да откриете точно в Азия". 

"Азиатците с много голяма интензивност и без следа на самодоволство и самоувереност се опитват да намерят начини и модели, с които да бъдат по-успешни и по-сигурни, защото сигурността е един от най-големите дефицити на съвременното общество"

Чуйте целия коментар: 

 

Последни новини
Още от Boom & Bust