Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Предложените промени в КСО са в духа на директива на ЕК

Финансовият експерт Камен Димитров в предаването Boom&Bust, 07.05.2016

Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg

Ако предложените промени бъдат въведени, от една страна, пожизнената пенсия няма да бъде „голо“ обещание, което да зависи от кредитния статут на съответното пенсионно дружество, в чийто универсален фонд се намира личната партида на всяко осигурено лице. От друга страна обаче, липсата на наследяемост след пенсиониране представлява ограничаване на правата на осигурените лица и впоследствие на пенсионерите. Това каза финансовият експерт Камен Димитров в предаването Boom&Bust по Bloomberg TV Bulgaria по повод предложените от МФ на 22 април промени в КСО.

По думите му в момента се бърза с въвеждането на тези промени поради наложени от ЕК изисквания за провеждане на стрес тестове, които в случая на пенсионните дружества ще са фокусирани върху тяхната капиталова база.

Предвид факта, че "от 3,5 млн. осигурени лица, поне 3,3 млн. ще се пенсионират и поне половината ще надживеят геометричната таблица, трябва да е ясно, че стрес тестът няма как да покаже положителна капиталова база за пенсионните дружества и тези промените трябва да се направят, за да сме сигурни, че пожизнените пенсии под една или друга форма са провизирани", обясни финансовият експерт.

Чуйте коментара във видеото.

 

Последни новини
Още от Boom & Bust