Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Докъде стигна прилагането на новия Кодекс за застраховането

Застрахователният експерт Милен Петков в Boom&Bust, 01.05.2016

Трафик в Мексико. Снимка: Susana Gonzalez/Blooomberg Трафик в Мексико. Снимка: Susana Gonzalez/Blooomberg

Влезлият в сила от 1 януари нов Кодекс за застраховането е разработен по модели, които в известна степен са неприложими за българския пазар. Това заяви застрахователният експерт Милен Петков в предаването Boom&Bust по Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира спорния казус с електронната "Гражданска отговорност", която вече може да се сключва, но под определени условия. Според него стикер не е необходим, а вместо това органите на КАТ трябва да бъдат оборудвани с мобилни устройства, както и да има камери, които автоматично да установяват дали колата има застраховка "Гражданска отговорност" или не.

Като сериозен проблем Петков изтъкна фактът, че много български автомобили се управляват на територията на чужди държави. Според него едно от възможните решения е автоматичната дерегистрация в случай, че не е сключена "Гражданска отговорност", при което виновно причинилият събитието поема цялата отговорност.

Според експерта животозастрахователните продукти, освен инструмент за диверсификация на риска, са и инструмент за постигане на добра доходност предвид ниските лихвени проценти, предлагани от банките. 

Вижте повече от разговора във видеото:

 

Последни новини
Още от Boom & Bust