Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Има сериозно надигане на предприемаческия дух в България

Михаела Савова, съосновател на 1Hub във Boom&Bust, 30.04.2016

Михаела Савова, съосновател на 1Hub. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Михаела Савова, съосновател на 1Hub. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В Силициевата долина витае един дух, който трудно се намира другаде. Той идва от хората. Хората не се смятат за луди, когато имат идеи. Михаела Савова, съосновател на 1Hub в предаването Boom&Bust на Bloomberg TV Bulgaria. Ентусиазмът е много важна подправка, но не е достатъчна“, каза още предприемачът. "В момента наблюдаваме много сериозно надигане на предприемаческия дух в България Хората идват с идея и тя се изслушва, а не се приема с недоверие, както бе преди".

"За да се промени средата в която живеем, не е нужна всеобща промяна. Достатъчно е да има малко хора, които с целенасочени действия, да променят средата". 

"Коуъркингът става все по-актуален и в България. Това е едно цунами, което залива цяла Европа с епицентър Лондон и в момента стига и до Балканите. Моделът е част от споделената икономика, където споделянето на ресурси е фундаментална постановка на бизнес модела", каза Савова. По думите й това решава няколко много наболели проблема. Първият са недостатъчните средства за офис пространства, а  вторият е, че е рядкост да се намери средата, в която да можеш да развиеш идеята си.

"Аксиомата, от която тръгваме, е, че нормалното състояние на стартъпите е да се провалят. Проблемът, който трябва да поставим е, как да им помогнем, за да се спасят. Точно в това е разликата между градове и екосистеми, в които има страшно много успешни компании  и такива, които стартират, но се провалят много бързо. Целта ни е да изграждаме т.нар. сейфти нет – невидим пояс, среда, в която можеш да дойдеш и да си продуктивен от първия ден".

Чуйте целия коментар: 

 

Последни новини
Още от Boom & Bust