Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Какво е да си индивидуален трейдър

Boom&Bust, 16.04.2015

Трейдъри на NYSE. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Трейдъри на NYSE. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Трейдърите масово се интересуват на къде ще тръгне цената и смятат, че това е достатъчно. Всъщност разковничето е не в това да знаеш на къде ще отиде цената, а в управлението на капиталите. Темата за същността и основните принципи на индивидуалния трейдинг коментираха Васил Банов, председател и съучредител на Асоциацията на трейдърите в България, и Стефан Трашлиев, съучредител на Асоциацията и индивидуален трейдър, в предаването Boom&Bust по Bloomberg TV Bulgaria.

Според Трашлиев ученето на теории не е достатъчно, защото случващото се на пазара е подвластно на теорията на вероятностите. По думите му начинаещите трейдъри трябва да търсят баланс в позициите си и да не тръгват с големи очаквания за печалба. 

Банов коментира движенията при акциите на фона на изливащата се ликвидност на пазарите. 

Не бих казал, че коефициентите сега имат по-малко значение. Трябва да се отчете, че съотношенията може вече да не се гледат на база исторически стойности, а да се вземе някаква надбавка или изваждане, за да се прецизират спрямо новата реалност. 

Според Банов експозицията към риск като процент от сметката трябва да е 1%. По думите му младите трейдъри не осъзнават ефекта на натрупването, който се появява с течение на времето. 

Трашлиев сподели, че в търговията се придържа към максимата, че простото работи по-добре от сложното и, ако едно движение е започнало, има голяма вероятност то да продължи. 

Вижте повече от разговора във видеото:

 

Последни новини
Още от Boom & Bust