Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Пазарите остават скептични към стрес тестовете

Банковият експерт Гордън Кер в предаването Boom&Bust, 03.04.2016

Гордън Кер, банков експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Гордън Кер, банков експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пазарите са доста скептично настроени към стрес тестовете, особено след като те бяха толкова силно критикувани при публикуването им през 2014. Обявените причини за провеждането им - да се открият проблеми в банковата система и да се повиши доверието в сектора - са в конфликт. Не е имало проведен стрес тест за тези 6 години, който да предскаже натрупването на проблеми в системата. Това коментира банковият експерт Гордън Кер в предаването Boom&Bust по Bloomberg TV Bulgaria.

Той изясни начина на провеждане и целта на стрес тестовете. 

Това е практика, започнала през 2009 в западния свят, и се свежда до използването на много детайлни компютърни модели, чрез които се симулират ефектите от хипотетичен срив на националните икономики върху всяка една от банките, които се считат за системно важни от националните власти.

По думите на експерта в процеса изникват четири основни проблема. Това са: качеството на самия компютърен модел, качеството на данните, въведени в него, твърде ниският праг за преминаване на тестовете и самият сценарий - той вече може да е надминат от реалността. 

"България е една от страните в ЕС с най-нисък държавен дълг и тя трябва да използва това предимство, за да подобри инфраструктурата, производителността на работниците си и фокуса върху предприемачеството", каза още Кер. 

Чуйте повече от разговора в следващото видео:

 

 

Последни новини
Още от Boom & Bust