Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Ханке: Куба трябва да въведе валутен борд, за да не загуби години като България

Коментар на проф. Стив Ханке, 27.03.2016

Проф. Стив Ханке, професор по приложна икономика в университета Джон Хопкинс, САЩ. Снимка Bloomberg TV Bulgaria Проф. Стив Ханке, професор по приложна икономика в университета Джон Хопкинс, САЩ. Снимка Bloomberg TV Bulgaria

Новата история между САЩ и Куба започва през 1961 с операцията на ЦРУ в Залива на прасетата, с която се опитват да свалят Кастро малко след революцията, като този неуспешен опит за смяна на режима прекъсна отношенията между Куба и САЩ.  Подобни бяха проблемите и с Иран, където друга операция на ЦРУ свали демократично избраното правителство на Мохамед Мосадък. Изводът е, че не трябва да се позволява на ЦРУ и на външните агенти да предприемат тайни операции по свалянето на правителства, защото това винаги води до много и дългосрочни проблеми. Това каза в седмичната си коментарна рубрика в Boom & Bust по Bloomberg TV Bulgaria проф. Стив Ханке, икономист, известен като Бащата на валутния борд у нас.

"Като при всички комунстически държави и в Куба всички промени ще са за добро. В момента това е една държава на роби, като държавата в лицето на комунистическото правителство притежава хората", каза професор Ханке.  

Всичко в Куба е порутено, няма инфраструктура и условията на живот са много лоши, като в този смисъл ситуацията напомня на тази в България от 1990, каза икономистът. 

Подобряването на отношението на САЩ към Куба е за добро, защото показва, че санкциите никога не работят. Куба е перфектен пример, доказващ това, че санкциите не постигат целите си. 

Професор Ханке направи още един паралел между България и Куба, като каза, че Куба трябва да въведе валутен борд, за да не загуби години от развитието си като България. По думите му за страната ни това са били годините между 1991 и 1997. 

Целия коментар можете да видите във видеото:

 

Последни новини
Още от Boom & Bust