Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Фабер: Фед направи множество грешки през последните 20 години

Финансовата система е несъразмерно голяма в сравнение с реалната икономика, коментира инвеститорът

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Вярвам, че Федералният резерв направи множество грешки през последните 20 години и тези грешки се надграждат една друга. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria популярният инвеститор Марк Фабер. Той беше ексклузивен гост на Владимир Сиркаров и Кузман Илиев в предаването Boom & Bust.

По думите на Фабер последните две грешки на Фед „бяха, че те трябваше да повишат лихвите по федералните фондове още през 2011-2012 с да речем 2% на година. Но те не го направиха и политиката на нулеви лихви произведе нови балони, особено при пазарите на ниско качествени дългове и при възникващите пазари“.

„Сега към проблемите на Западна Европа и в САЩ имаме и проблемите на развиващите се икономики. И според мен Фед ще осъзнае още на следващата си среща грешката, която направи. Сега беше точно моментът, в който те не трябваше да вдигат лихвите, а го направиха. И сега те ще останат неутрални - ще казват винаги, че решенията им зависят от данните за икономиката, а те са се влошили и има международен натиск върху капиталовите пазари и особено на кредитния пазар. И че има влошаване на икономическата статистика, и спад на цената на петрола. Те ще използват всеки аргумент в опит да отложат вдигането“, коментира популярният инвеститор и автор на Gloom, Boom & Doom Report.

Според Марк Фабер отговорните инвеститори трябва да разберат, че никой няма как да знае как точно ще изглежда света след 5 години. „Така че при липса на знание за бъдещето какво можете да направите? Можете да диверсифицирате. И правейки това вие се опирате на вашата оценка, че дадени неща ще проработят, а други не. Това обаче, което всички знаем е, че финансовата система е несъразмерно голяма в сравнение с реалната икономика, която генерира паричните потоци в света. И казвайки това, според мен финансовият сектор ще трябва да бъде намален по един или друг начин. С други думи, тези нива трябва да бъдат намалени, а най-вероятно и оценките на капиталовия пазар“, посочи Фабер.

Марк Фабер посочи още, ще не би съхранявал активи в САЩ и във „васалa на Америка“ - Великобритания. „Европейската централна банка най-вероятно също би ги изпратила в САЩ. Така че си мисля, че най-доброто място е може би някъде в Азия - в Хонконг или Сингапур, може би Дубай, може би дори и в България. Разбирате ли, навсякъде, но не и в САЩ. Това е каквото аз бих направил“, изтъкна инвеститорът.

Повече може да видите във видеото:

 

Последни новини
Още от Boom & Bust