Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Бизнесът у нас се адаптира към безопасни условия на труд в ситуация на пандемия

Мирослава Ангелова, главeн директор на Главна дирекция "Инспектиране на труда" в Главна инспекция по труда, Бизнес старт, 15.05.2020

Бизнесът у нас е задължен да осигурява безопасни условия на труд за работника. Предприятията ще оценяват рисковете и ще предприемат мерки за ограничаването на коронавируса по работните места. Това мнение изрази Мирослава Ангелова, главeн директор на Главна дирекция "Инспектиране на труда" в Главна инспекция по труда, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

От 1500 до 20 хил. лв. е санкцията за неизпълнено предписание във връзка с мерките по безопасност на условията на труд, но тя не е основен механизъм за осъществяване на контрол от страна на Главна дирекция "Инспектиране на труда". "Ние имаме и други мерки, даваме предписания за привеждане на работните места в съответствие с изискванията на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа", уточни Ангелова.

"Ролята на службите по трудова медицина и на консултантите по безопасни условия на труд е да следят дали работодателите оценяват риска от вируса".

Във всяка икономическа дейност нещата стоят по различен начин, каза Мирослава Ангелова, и подчерта, че на тази база се дават предписания на съответните работодатели, като служителите също могат да участват в целия процес.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

Последни новини
Още от Бизнес старт