Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Facebook създава свой Върховен съд за борба с фалшивите новини и дискриминацията

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 07.05.2020

Група от 20 защитници на правата на човека, политици, журналисти, учени и активисти от цял свят скоро ще подлагат на гласуване противоречиво съдържание във Facebook, като по този начин ще противодействат на речта на омразата, дискриминацията и фалшивите новини. Повече за идеята и мерките на компанията разказа Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

“Сред членовете в независимия орган на платформата са бившият премиер на Дания Хеле Торнинг-Шмит, носителят на Нобеловата награда Таувалкол Карман от Йемен и бившият главен редактор на бритянския в. Guardian Алън Ръсбриджър”, посочи Попов.

“Този надзорен орган е версията на Върховния съд на Facebook, подкрепен е със 130 милиона долара от независим фонд и се очаква да нарасне до 40 членове в бъдеще”.

“Коронакризата показва още веднъж, че онлайн дискусиите могат да имат опасни последици. Facebook твърди, че е заличил стотици хиляди публикации с дезинформация, която би могла да причини вреди на здравето”, отбеляза редакторът. Той добави, че по отношение на проверката на фактите Facebook се подпомага от повече от 60 организации.

“Но не винаги е ясно къде се намират границите на свободата на изразяване... Докато някои искат Facebook да се намесва по-често, други обвиняват мрежата в цензура”.

“Само Facebook има почти 2,4 милиарда потребители по целия свят. А съдилищата са само частично отговорни за възникналите конфликти”, коментира още Попов.

Още по темата

Редкаторът обясни, че Facebook си създава орган, който трябва да взема решения относно претеглянето на основните права отвъд националните граници и културните кръгове: един вид собствен конституционен съд за най-голямата социална мрежа в света. “Не е сигурно обаче дали ще успее”, добави Попов.

Вижте целия коментар във видео материала.

Повече новини от света на технологиите четете на Investor.bg.

Последни новини
Още от Бизнес старт