Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Законопроектът за мерките след извънредното положение затруднява гражданите и бизнеса

Адв. Христо Копаранов, партньор в адвокатска кантора „Попов, Арнаудов и партньори“, Бизнес старт, 06.05.2020

В законопроекта за мерките след извънредното положение прави впечатление подходът в нормативната уредба. Издават се много заповеди с препращане една към друга. Има неяснота относно правната уредба. Това е предположено от самия Закон за извънредното положение. Това мнение изрази адв. Христо Копаранов, партньор в адвокатска кантора „Попов, Арнаудов и партньори“, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Основният извод е трудното ориентиране на гражданите и бизнеса във връзка със задълженията им".

"Допълнителни противоепидемични мерки могат да бъдат налагани и без извънредно положение. Сега вече министърът обявява епидемична обстановка, след което налага тези мерки", посочи Копанаров.

Още по темата

По думите на адвоката извънредното положение дава възможост да се ограничават определени основни права на гражданите.

"Ситуацията с КПП-тата и придвижването е спорна. Правото на придвижване е едно основните в член 35 на Констутицията, но в същия член се позволява то да бъде ограничавано в защита на народното здраве", уточни гостът.

"Не се позволява закон да разреши на министъра да ограничава мерките, а Народното събрание да го направи".

"След 13 май изтичат повечето мерки по силата на текстовете в самите заповеди, но министърът ще може да налаги нови. Отпадат КПП-тата, разрашени са спортовете на открито и работата на заведенията при определени условия, но има непрецизност в заповедите относно разстоянията между масите", обясни Копаранов.

"Другата група последици са предвидени в Закона за извънредното положение. Част от тях се удължават с 2 месеца. Забраната за запори върху трудови възнаграждения и пенсии ще продължи 2 месеца след извънредното положение", уточни адвокатът.

Гостът подчерта, че мярката "60 на 40" ще бъде удължена, но трябва да се направят изменения в постановлението.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

Последни новини
Още от Бизнес старт