Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как Виетнам победи пандемията?

Здравко Здравков, директор в Winbourne Consulting, Бизнес старт, 30.04.2020

Първите случаи на коронавирус във Виетнам бяха документари още през януари, заради което пандемията там успява да се овладее. Мерките за справяне със заразата са част от широк аспект фактори. Във Виетнам винаги са били добре подготвени.Това заяви Здравко Здравков, директор в Winbourne Consulting, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Гостът уточни, че във Виетнам е бил сформиран национален комитет за превенция на заразата.

Още по темата

"В средата на януари виетнамското правителство разпространи до основните институции и болничните заведения инструкции за следене на разпространението на коронавируса".

Сред позитивите в реакцията във Виетнам според госта е била и своевременната командна структура за управление на процесите при взимане на адекватни решения на национално и местно ниво. Освен това по думите на Здравков Виетнам възприема и позитивната функция на социалните мрежи.

"Производството не е спряло, но несъществените бизнеси прекратиха дейност за момент".

Гостът отбеляза, че за отделните предприятия има оценка на риска в 10 категории, във всяка от които може да се получат до 10 точки и съобразно тях се дават разпоредби какво да се случва с предприятието.

Мерки за бизнеса

Здравко Здравко уточни, че помощ от няколко милиарда щатски долара е била насочена към пострадалите компании още в началото на февруари. Помощта се изразява в данъчни облекчения, освобожадаване от държавни такси, разпоредба към търговските банки да намалят или премахнат лихвите по бизнес кредити, предоставяне на безлихвени кредити.

Гостът изтъкна и ролята на високите технологии за ефективно управление на ресурсите, с които разполагат "умните градове" - в тази посока е бил и неговият принос към виетнамското павителство. Разработени са центрове за спешни повиквания в Малайзия и Индонезия.

Вижте целия разговор във видео материала.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт