Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Българите се справят със стреса в условията на пандемия, но напрежението расте

Антоанета Христова, политически психолог, Бизнес старт, 29.04.2020

Българите се справяме добре в сегашната ситуация на стрес, но напрежението се покачва, заяви Антоанета Христова, политически психолог, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Проучването е на департамент „Психология" в Институт за изследване на населението и човека при Българската академия на науките.

Според Антоанета Христова при втората вълна на изследването се очаква да бъде отчетено повишаване на нивата на стрес.

„Българинът се справя, но по-притеснителна е ситуацията с възрастите хора, те са подложени много повече на депресивни състояния“.

„Има голямо съобразяване на мерките за ограничаване разпространението на коронавируса с народопсихологията на българите, но това се случва и на други места по света“, обясни политологът.

Тя каза, че по-голямата част от хората не са готови да се подчиняват на строги мерки или да се самодисциплинират.

„След това по естествен начин трябва да започне отпускане. Да се дава усещането, че не е чак толкова ограничен човекът. Трябва правилно да се определи моделът на натиск, за да няма обратен ефект. Според мен нещата в България се случват по правилния начин“.

По повод изслушването на премиера Бойко Борисов във вторник в парламента Антоанета Христова коментира, че когато парламентът се използва за политически дивиденти никой не печели.

„Ние не научихме вчера нищо повече от брифингите на МС или брифингите на Националния щаб“, каза още Христова.

По думите на политолога има усещане, че няма доверие към опозицията, въпреки че в техните мнения има зрънце истина.

„В извънредно положение се изисква фокусирано лидерство. То дава много дивиденти – за съжаление опозиционните лидери винаги губят в такава ситуация. Единственият им вариант е да играят в един отбор с управляващите“.

За да разберете какви са мотивите на българите да изберат да работят в различни страни гледайте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" гледайте тук

Последни новини
Още от Бизнес старт