Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Коронавирусната криза промени пазара на труда, това ще тласне бизнеса напред

Надя Василева, председател на асоциация BG Staffing, Бизнес старт, 17.04.2020

Коронавирусната криза промени рязко пазара на труда. Навлизаме в нова икономическа реалност и оттук нататък ще сме свидетели на непредсказуеми и бързо променящи се времена. Тази криза ще удари много индустрии, основно тези, разчитащи на социални отношения. Това каза Надя Василева, председател на асоциация BG Staffing, в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

“Работата престана да бъде място, тя е дейност, която може да се извърши отвсякъде. Изнасянето на офиса поставя под съмнение и дали е необходим ръководен персонал на някои нива”, посочи Василева.

Тя отбеляза, че настоящата ситуация доведе и до принудителното налагане на дигитализацията, като изрази очаквания всички тези промени да тласнат бизнеса напред.

“В момента най-много се търсят ИТ специалисти с различни умения. Има и компании, които освобождават такива служители”, коментира Василева.

“На второ място са центровете за обслужване на чуждестранни клиенти, те също назначават хора, владеещи различни езици. Складови работници, счетоводители, хора за хотели и ресторанти също се търсят”, добави тя.

Експертът отбеляза, че ситуацията в ресторантьорския сектор е интересна, защото има компании, които “хем освобождават служители, хем назначават нови”. По нейни думи това се дължи на стремежа към преструкториране на бизнесите.

Василева заяви, че за момента не е ясно дали работодателите ще върнат на работа освободените служители веднага след края на извънредното положение, както и колко от завърналите се от Западна Европа българи потенциално ще останат да работят у нас.

Вижте целия разговор във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” може да откриете тук.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт