Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Текстилната индустрия страда от липса на материали, търси нови стратегии

Радина Банкова, председател на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил, Бизнес старт, 15.04.2020

Ресурсната обезпеченост у нас е най-големият проблем за текстилната индустрия у нас в условията на пандемия. Намирането на материалите е сериозно предизвикателство. Очаква се до месец китайците да възобновят производствата, но дотогава трябва да се обмислят нови производствени стратегии, заяви Радина Банкова, председател на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Текстилната индустрия на пръв поглед не изглежда засегната от коронавируса, но индиректно не е така. Тя години наред бе ориентирана в модния бранш. Наши клиенти са Германия, Франция, Италия, а те са поставени под сериозна карантина. Фирмите се преориентират към ушиването на маски. Износън е практически замразен за момента. Испанската корпорация Inditex планира да затвори над 50 магазина", информира Банкова.

Гостът уточни, че всяка втора или трета фирма в сектора в момента шие маски, но подчерта, че този продукт не е особено сложен и не е източник на високи приходи, т.е. тази мярка според нея е временна.

Още по темата

Радина Банкова обясни, че текстилният сектор все пак е устойчив. Като предимство тя посочи, че сме в Европа и имаме концентрация на производствени капацитети.

"Ние сме първите, които ще могат да работят в кратки скрове за европейските възложители", обясни тя.

Целия разговор чуйте във видео материала.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" можете да гледате тук.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт