Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

300 хил. теста до момента и по 15 хил. нови на ден: Как Южна Корея се справя с коронавируса

Крис Георгиев, основател на Imagga, Бизнес старт, 18.03.2020

До момента в Южна Корея са направени над 300 хил. теста за коронавирус и по 15 хил. нови се правят всеки ден. Това отличава страната от мерките, които се взимат от другите държави в региона и по принцип.  Това каза Крис Георгиевосновател на Imagga, в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Във включване по скайп от Южна Корея Георгиев посочи, че основните мерки в страната са насочени към повишаване на информираността на обществото по отношение на начините, по които се предава заразата. "Проследяват се заразените случаи и всички контакти, които хората са имали", добави той.

По думите на Георгиев предпазните маски са стандарт в Южна Корея. "Хората знаят, че те не могат да им помогнат напълно, но считат като дълг, когато са на публично място, да използват маска", обясни той.

"Разбира се, маските не са достатъчни в момента... Държавата се намеси и ограничи ценовия скок. В момента всяка седмица всеки регистриран в страната може да получи по 2 маски, разпространяват се в аптеките". 

Според Георгиев мерките на Южна Корея за бизнеса са били моментални - много бързи и много решителни.

“Гласува се допълнителен бюджет, милиарди долари бяха отделени за подпомагане на малкия и среден бизнес - почти безлихвени или нисколихвени заеми, отложиха се  държавни вземания”, обясни Георгиев.

Още по темата

"Южнокорейската държава предоставя безлихвени и нисколихвени заеми на малкия и среден бизнес - обикновено по 15 000-20 000 долара на фирма. Има и специално подпомагане за изплащане на работни заплати”, разказа той.

“Търговската дейност в Южна Корея не беше преустановена напълно, няма пълна карантина, почти всички бизнеси действат в нормални условия. Хората спазват изискването за социално дистанциране. Голяма част от служителите работят от вкъщи”.

“Най-засегнат в Южна Корея е бизнесът на услугите”, отбеляза Георгиев.

Вижте целия разговор във видео материала. 

.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт