Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Пандемиите в миналото са довели до първите заченки на трудово законодателство

Проф. д.и.н. Христо Матанов, Исторически факултет на СУ "Св. Климент Охридски", Бизнес старт, 16.03.2020

Глобализацията засилва честотата на пандемиите, а това спомага за развитие на възможностите за дистанционна работа. Това каза проф. д.и.н. Христо Матанов, Исторически факултет на СУ "Св. Климент Охридски", в предаването Бизнес старт с водещ Христо Николов.

„Всички пандемии в историята са имали катастрофални последици за уседналото население. Поради високата смъртност и изпокриването на хората на места, където те смятат, че са по защитени, е имало проблем с намирането на хора да извършват определена работа. Така пандемиите са довели до първите заченки на трудово законодателство“.

Проф. д.и.н. Христо Матанов обясни, че епидемиите и пандемиите са съпътствали човечеството, откакто то съществуваща. По неговите думи още през средновековието е имало две чумни епидемии и двете са довели до загуба на 30% от населението.

„Пандемиите в постиндустриалното общество са имали по-голяма смъртност, докато сега медицината е развита, а и знаем как да се пазим“, обясни още той.

„Преди пандемиите са засягали младите хора, а сега повече възрастните. Мерките, които се взимат също за различни. Виждаме, че сега много бързо реагират държавите.“.

Целият разговор гледайте във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт