Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Членство в еврозоната ще донесе на България имиджови ползи

Красен Станчев, икономист, Бизнес старт, 05.03.2020

Позитивите от членството на България в еврозоната ще са свързани с по-лесни сделки и по-малки разходи по тях. Отделно, би се намалило и времето за преговори. Ползите не се реализират автоматично. Биха възникнали позитиви за имиджа на страната, финансовите институции, банките и българските политици. Ако хората, които представляват България, се ползват с авторитет, ще има повече плюсове от присъединяването ни към еврозоната, заяви икономистът Красен Станчев в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Чехия, Полша, Унгария и скандинавските държави не бързат с приемането на еврото. Характерното за тях е силен европейски скептицизъм и недоверие към преразпределителните програми на Европейския съюз, някои от политиките и известен обективен поглед върху спазването на маастрихтстките критерии от страните членки на еврозоната, както и смяната на политиките на Европейската централна банка", обясни Станчев.

Още по темата

Според икономиста след влизането на България в еврозоната има опасност да се стигне до по-безотговорно банкиране и безразборно вземане на правителствени дългове с част от международните валутни резерви на БНБ, които сега се използват за покритие на валутния борд

 

Последни новини
Още от Бизнес старт