Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Няколко общини в Северна Италия са изолирани заради коронавируса

Франческо Мартино, кореспондент на италианското издание Обсерваторията за Балканите и Кавказ, Бизнес старт, 25.02.2020

В момента Италия е страната с най-много случаи на коронавирус в Европа. По информация до тази сутрин заразените в страната са около 230. Случаите са концентрирани в две области в Северна Италия – Ломбардия и Венето. Това каза Франческо Мартино, кореспондент на италианското издание Обсерваторията за Балканите и Кавказ, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова

По думите му тези огнища на заразата са изолирани, а властите се опитват да ограничат заразата.

"Най-строгите мерки за ограничаването на вируса са в Ломбардия, където има най-много заразени. Там има няколко общини, които са официално изолирани от останалата част на страната. Има и много мерки, чиято цел е да се ограничава събирането на много хора на едно място. Поради това кина, театри и училища са временно затворени".

Той коментира, че тези мерки ще се отразят негативно върху икономиката на страната, но големият приоритет в момента е спирането на заразата.

"Много пътувания до Венеция бяха отменени. Традиционно много китайски туристи пътуват до Италия. Но Италия бе първата страна, която спря всички полети между Италия и Китай".

Мартино уточни, че много хора в Италия пазаруват на едро. "В откъснатите общини ситуацията е по-сложна и има стоки, които се намират по-трудно. В аптеките има недостиг на маски", допълни той.

Според него Италия вероятно ще бъде само първата голяма европейска страна, където ще се разпространява болестта. 

Вижте целия разговор във видеото. 

Последни новини
Още от Бизнес старт