Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Бумът на социалните предприятия ще се случи, ако има стимули

Надя Шабани, директор на Българския център за нестопанско право, Бизнес старт, 21.02.2020

Преди 2 години беше приет законът за предприятията на социалната и солидарната икономика. Той имаше амбицията да създаде среда, в която да умножим социалните предприятия, защото всички виждаме огромния резултат за обществото. Очакваният бум не стана. Това каза Надя Шабани, директор на Българския център за нестопанско право, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов

По думите ѝ когато искаш да развиеш една среда, трябва да измислиш как да я стимулираш. "А за такъв тип предприятия трябват стимули", посoчи тя. 

"Едно от най-важните неща е да се осигури подкрепа при стартирането. Това са хора, свързани с каузи. Трябва някой да ги подготви за бизнеса, трябва и допълнителна подкрепа", каза специалистът. 

Тя изчисли, че за последните 6 години Българският център за нестопанско право е инвестирал 195 000 лв., наемайки лица от уязвими групи, а реализираните приходи от тези хора вече са 450 000 лв. 

"Европейският социален фонд от години се опитва да финансира устойчиви модели".

Шабани каза, че едно от големите предизвикателства е да правиш социално предприемачество през европейските програми. 

Според зам.-министъра на труда и социалната политика Султанка Петрова като социални у нас се самоопределят над 4500 предприятия. С приетия закон за социалното предприемачество се създаде регистър на тези организации, но той е в много начален етап. 

На 22 и 23 февруари в столичния мол "Сердика център" ще се проведе петото издание на базара „Малкото е много“. На базара се предлагат продукти на социални предприятия и граждански организации, които подкрепят различни каузи и извършват стопанска дейност, за да подкрепят мисията си. 

Още по темата

14 граждански организации ще разкажат за историята, която стои зад техните продукти, за добавената социална стойност, която ще получат хората, купувайки от тях. 

Целия разговор гледайте във видеото

Последни новини
Още от Бизнес старт