Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Facebook - между правилата за медиите и телекомите

Любомир Тулев, експерт по киберсигурност в AMATAS, Бизнес старт, 19.02.2020

Идеята на главния изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг е платформата да се позиционирана между медиите и контрола, който се осъществява спрямо мобилните оператори. Той се опитва да издейства по-благоприятни правила за съдържанието, което се поднася, от страна Европейската комисия (ЕК), заяви Любомир Тулев, експерт по киберсигурност в AMATAS, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Посещението на Зукърбърг в Брюксел беше своеобразна, свързана визита. През уикенда той участва и в Конференцията по сигурността в Германия, където говореше какви действия предприема Facebook по отношение на политиките на ЕС относно регулациите на съдържанието. Очаква се ЕК да излезе с пакет от па мерки, които да ограничат антитръстово големите гиганти и бързото сваляне и разпространение на реч на омразата и фалшиви новини".

"Той е там и за да обясни, че прекалено многото мерки, които смятат да се въведат, ще попречат на бизнес модела на социалната мрежа", уточни гостът.

"Facebook премахва по 1 милион фалшиви профила на ден и половин милион фалшиви новини".

Като бивш служител на ГДБОП експертът по киберсигурност споделя, че сътрудничеството с Facebook за предотвратяване на детско порнографско съдържание тогава е протичало на високо ниво.

"Facebook блокира съдържание при опит да се изпрати такъв материал, който вече съвпада с база данни на платформата, и се идентифицира човекът, който се опитва да изпрати информацията".

"Facebook отчита, че все повече инфлуенсъри биват използвани от политически организации за публикуване на политическо съдържание. От социалната мрежа няма как да проверяват фактологията на съдържанието, а ще го ограничават. Специален инструмент ще позволи това на потребителите", посочи Тулев.

Според експерта недостатъкът в случая е, че тези мерки могат и да ограничат нашата информираност.

"Технологичните гиганти нямат друг избор освен да се съобразяват с правила от ЕК".

Последни новини
Още от Бизнес старт