Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Европейският автомобилен сектор ще бъде следващата мишена на протекционизма на САЩ

Гл. ас. д-р Антон Костадинов, Институт за икономически изследвания при БАН, Бизнес старт, 17.02.2020

В момента опасенията са, че Европейският съюз (ЕС) ще бъде следващата цел на агресивната търговска политика на САЩ. Това поражда много страхове. Това каза гл. ас. д-р Антон Костадинов, Институт за икономически изследвания при БАН, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

По думите му една от мишените на протекционизма на САЩ би била европейската автомобилна индустрия.

„От друга гледна точка ЕС упражнява натиск върху собствената си автомобилна индустрия, която е подложена на все по-тежки изисквания. Тласкат се към производство на електромобили, които се съмнявам, че са по-екологични от конвенционалните превозни средства“.

Той говори и за влиянието на Brexit.

“Няма как изведнъж да бъде сложена рязка граница между Великобритания и ЕС по отношение на търговията. Въпросът е какви ще бъдат в детайли правата и задълженията на двете страни“.

Според него Великобритания има доста сериозни основания за напускането на ЕС.

“След финалното оформяне на търговското споразумение стресът за финансовия сектор ще бъде преодолян. В Лондон живеят над 750 хил. първокласни банкери, което е огромен потенциал“.

Костадинов е категоричен, че климатичните промени влияят на икономиката.

Той коментира, че 75% от стойността на произведената продукция в ЕС се произвежда само в 6 държави. "Има сериозни дисбаланси в развитието на страните членки", отбеляза Костадинов..

"Очаквано ще има забавяне на световната икономика заради коронавируса. Но мерките срещу разпространението на вируса са достатъчно силни и ефектът върху икономиката няма да е толкова силен".

Вижте целия разговор във видеото.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт