Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Нови инициативи подобряват диалога и гражданската активност на европейско ниво

Ива Таралежкова, Форум "Гражданско участие", Бизнес старт, 14.02.2020

Включването на гражданите на всякакви нива на взимане на решения е основна тема в европейските институции. Проверката на пулса на обществеността и очакванията на гражданите спрямо Европейския съюз (ЕС) са добро намерение, заяви Ива Таралежкова, Форум "Гражданско участие", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Бе назначен специален комисар по демокрацията и демографията и това означава, че до голяма степен управленците на европейско ниво осъзнават необходимостта от подобряване на диалога и доверието на гражданите в съюза".

"Предстои започването на конференция за бъдещето на Европа, която ще се проведе в много региона и може би всички страни членки на ЕС и ще цели събиране на широк кръг от мнения и предложения от страна на гражданите", уточни гостът.

"Brexit бе типичният пример за подценена информационна кампания, от една страна, и силно манипулирана такава, от друга страна. С референдумите е редно да се внимава, трябва да се научим как да ги използваме като инструмент".

Според Таралежкова пасивността ни до голяма степен се дължи на несигурност дали сме специалисти в дадена област.

Гостът разкри, че ще се даде възможност на общините да внедрят интересна онлайн платформа за консултации, която се използва в над 130 институции в целия свят.

Тя разказа и за идеята на Съвета за развитие на гражданското обществото, който резултат от промяна в Закона за юридическите лица с нестопанска цел. "Целта е да се отговаря за държавната и правителствена политика спрямо гражданските организации и общество. Ще се разработват стратегии и планове", отбеляза тя.

Гледайте целия материал във видео материала.

Последни новини
Още от Бизнес старт