Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Къде се пресичат човешката памет и квантовият компютър?

Богдан Драгански, невролог от Университета в Лозана, Богомил Пешев, студент от Биологическия факултет към СУ, Бизнес старт, 11.02.2020

Богдан Драгански, невролог от Университета в Лозана, Богомил Пешев, студент от Биологическия факултет към СУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Богдан Драгански, невролог от Университета в Лозана, Богомил Пешев, студент от Биологическия факултет към СУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Механизмът на човешката памет има безброй набор от биохимични процеси, които се случват вътре в клетката. Впечатляващо е свойството на клетките, които помагат на паметта да узрее в мозъка. Това каза Богомил Пешев, студент от Биологическия факултет към СУ, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Паметта има филтър, който отсява информацията, която може да има последващ ефект върху поведението ни. По-силна е емоционално наситената информация и има много по-голяма вероятност тя да премине през този филтър. Процесът се нарича консолидиране".

По думите му има по-голяма вероятност човек да запомни нещата, които са абсолютно нови за него.

"Паметта е много подлежаща на деформация. Хората с голяма автобиографична памет са по-податливи на деформация на техните спомени", коментира Богдан Драгански, невролог от Университета в Лозана.

Той говори и за изкуствения интелект.

"Изкуственият интелект стана модерен през последните години. Все пак това са математически и статистически технологии, които съществуват от десетилетия – нищо ново под слънцето. Сега всичко това се опакова. Това, което наподобява на човешкия мозък, е квантовият компютър".

Вижте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт