Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Приоритети за София в бюджет 2020 са екологията и транспортът

Дончо Барбалов, заместник-кмет по финансите на София, Бизнес старт, 10.02.2020

Столичният общински съвет прие бюджет в размер на 1.722 млрд. лв., но по време на преговорите не се повдигна темата за трафика в София. Той е резултат от много други действия, които общината може да предприеме за негово подобрение. София е на едно ниво с Братислава и Люксембург и е на по-добре от Будапеща и Брюксел. Някои от мерките, които ще бъдат предприети са подобряването на градския транспорт, разширението на метрото, както и закупуването на 25 нови трамваи, тролеи и автобуси. Новото нещо ще бъде довеждащ транспорт, чиято цел е хората да стигат по-бързо до станциите на метрото. Това каза Дончо Барбалов, заместник-кмет по финансите на София, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Столичната община отделя 135.5 млн. лв. за финансиране на градския транспорт като дейност. Отделно има заделени над 100 млн. лв. за метрото. Това е един доста сериозен финансов ресурс, който общината отделя за развитие на градския транспорт като услуга“.

Барбалов коментира и темата за въвеждането на по-високи данъци върху старите автомобили.

„Данъкът за превозните средства през 2020 г. ще е по-нисък от този през 2018 г., но за първи път увеличаваме тежестта на по- замърсяващите автомобили, за да покажем ясно екологична политика“.

Гостът обсъди заложените промени за бюджет 2020.

„Приоритетите са ясно заявени – това са екологията и транспортът, бюджетът е 1.730 млрд. лв. Подобрява се заплащането на учителите с над 15%, на медицинските сестри в детските градини и детските ясли като стремежът е за основна брутна заплата от 900 лв., повишават се заплатите и на социалните работници“.

Дончо Барбалов спомена и за инвестициите, които ще бъдат предприети в кварталите, където основен акцент ще бъде работата, насочена върху по-малките улици и озеленяването на парковете.

По негови думи отделените средства за детските градини и училища ще бъдат 63 млн. лв., като се очаква реконструкция на 13 детски градини, 2 детски ясли и 6 училища.

„В данък сгради и такса смет няма да има промени през тази година“, добави още заместник-кметът по финансите на София.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт