Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Компании от ЦИЕ обединяват интересите на региона пред останалия свят

Ивайло Славов, изпълнителен директор на "Булпрос Консултинг", Бизнес старт, 27.01.2020

По време на Световния икономически форум в Давос присъствах на подписването на меморандум между 12 водещи компании от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) за създаването на източноевропейски бизнес съвет, който да представлява интересите на ЦИЕ пред останалия свят по отношение на инвестиции и повишаване на конкурентоспособността на региона, заяви Ивайло Славов, изпълнителен директор на "Булпрос Консултинг", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Тазгодишното издание на Световния икономически форум в Давос гостът определени като вълнуващо и потвърди широкото обсъждане на екоикономиката, световното демографско развитие и обществените проблеми.

Неотдавна Министерството на труда и социалната политика обявиха пакет от стимули на стойност 1200 лв. за подкрепа на българите в чужбина да се завърнат и работят в България. Те ще се дават за наем на жилище и минимална работна заплата. Достатъчно ли е това?

"Гледайки глобалния репорт за развитието на демографията и труда, се вижда, че в Европа навсякъде раждаемостта е паднала, а България се отличава и с висока смъртност. Трябва да се насърчи някаква форма на миграция. Този пакет не е голям, но е стъпка напред".

Какво се случва с привличането на бесарабски българи у нас

"Последната година бе пример за увеличаване на броя на бесарабските българи. Процесите по допускането им и полагането на труд са облекчени".

Гостът взе отношение и по темата за Зеления пакт, коментирайки, че все още не са проучени добре ползите и вредите от по-зелената икономика. "В доста области има неясно дефиниране на понятията, но все пак това ще е тенденцията", поясни той.

Последни новини
Още от Бизнес старт