Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Виртуалната реалност навлиза в образованието, медицината, спорта и туризма

Георги Георгиев, съосновател на ZenART VR; Ния Йотова, директор бизнес развитие в ZenART VR; Бизнес старт; 24.01.2020

Георги Георгиев, съосновател на ZenART VR; Ния Йотова, директор бизнес развитие в ZenART VR. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Георги Георгиев, съосновател на ZenART VR; Ния Йотова, директор бизнес развитие в ZenART VR. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

VR технологиите (бел. ред. virtual reality - виртуална реалност) навлизат все повече в образованието, медицината и спорта, заявиха Георги Георгиев, съосновател на ZenART VR, и Ния Йотова, директор бизнес развитие в ZenART VR, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Като примери в разговори бе изтъкнато, че в медицината VR технологиите вече се ползват за лечение на Паркинсон, също и за лечение на хората с ампутирани крайници. "В спорта много отбори тренират с VR. Като имат травми, успяват много по-леко да преминат през рехабилитационния процес", каза още Ния Йотова.

"Ежедневната ми работа е да се свързвам с бизнеса от различни вертикали, за да ги убеждавам колко е важно да ползват VR технологии в много аспекти. Повечето хора не са обучени да ползват VR, трудно им да се справят със самия хардуер", посочи Йотова.

Футуристичната игра Half-Life е направила най-голямо впечатление на Георги Георгиев в този аспект.

"Oculus Quest пусна функция, която следи движенията на вашите ръце. Това е силен геймчейнджър на масовото възприятие", отбеляза Йотова.

По думите на Георги Георгиев Facebook Horizon има потенциал.

"VR средата е затворена и контролирана. Потребителят бива следен. Поведенческата информация е ценна и това би било полезно за Facebook", коментира Ния Йотова.

"От началото на годината започнахме разработка по ZenART, която позволява на потребителя с наличния хардуер да посети различни туристически обекти. Към момента е заснет Белоградчик. Представя се интерактивна среда, която взаимодейства с потребителя и той с нея", разкри Георги Георгиев. Карибските и гръцки острови, джунгла в Южна Америка са сред други дестинации, стана ясно още от думите му.

"Virtual Reality Headset са необходими на потребителите, за да разглеждат въпросните локации. С времето те стават все по-достъпни", каза от своя страна Ния Йотова.

Последни новини
Още от Бизнес старт