Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Законът за маслодайната роза вади на светло сектора

Христо Николов, председател на Професионална асоциация на розопроизводителите в България (ПАРБ), Бизнес старт, 21.01.2020

Христо Николов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Христо Николов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Основният елемент в наскоро приетия Закон за маслодайната роза е създаването на регистър на розопроизводителите и розопреработвателите. Така ще имаме вярна статистика и представителна картина какво се случва в сектора в България. Това каза Христо Николов, председател на Професионална асоциация на розопроизводителите в България (ПАРБ), в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова

По думите му целта е целият сектор да бъде на светло. 

"В последните години се създадоха много насаждения с неясен сортов състав. С влизането на закона в сила ще се проверят всички насаждения - те с маслодайна роза ли са или с нещо друго", посочи той. 

Целта е да не се допуска качеството на маслодайния продукт да бъде снижено, както и да не се компрометира маслото ни навън, каза той и допълни, че съответният производител ще бъде изваден от регистъра, ако се установят нарушения. 

"Към днешна дата в България официално регистрираните насаждения са около 42 000 декара, от тях 38 000 се реколтират. Това са статистики Министерството на земеделието. По наши наблюдения са над 50 000 декара", каза той. 

Между 3200 и 3500 килограма розов цвят са нужни за един килограм розово масло, показва опитът, а най-добрите преработватели могат да го направят и от 3 тона. Това варира от технологията в съответната дестилерия, кампанията и метеорологичните условия, обясни той. 

За миналата година той каза, че тя не е била особено благоприятна. 

"Навсякъде бяха отчетени спадове, на места с 30-35% от производителите. Качеството на цвета също не беше с добро", обясни Николов. 

"Картината се повтаря. Имаме суха зима, сравнително топла. При средни температури 4-5 градуса и нагоре розата няма зимен сън. В момента насажденията трябва да са обезлистени и в покой, а сега не е така. Ако в следващите месец-два се появяват ниски температури и големи студове, има риск от измръзване". 

"Ако температурите се запазят като сега, е възможно да се появят и болести", каза той. 

Още по темата

Гледайте целия разговор във видеото

Последни новини
Още от Бизнес старт