Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Мими Виткова: НЗОК върви по ръба на закона

Д-р Мими Виткова, председател на УС на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно застраховане и бивш министър на здравеопазването, Бизнес старт, 15.01.2020

Контролът върху средствата за здравеопазване у нас трябва да бъде реконструиран, тъй като в момента е формален. НЗОК трябва да се справи сама с този проблем. Тя не е нарушила нормативната уредба, просто се върви по ръба на закона, а обществените средства за здравеопазване са недостатъчни, коментира д-р Мими Виткова, председател на Управителния съвет на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно застраховане и бивш министър на здравеопазването, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

НЗОК е плащала 7 пъти по-висока цена за едно лекарство в частни болници, отколкото в държавни и общински.

Преди години и половина са прокарани лобистки текстове, в които за частните болници НЗОК да не може да иска финансови показатели за дейността, частните болници са извадени от задължителни обществени поръчки и това е довело до сериозни девиации.

По тази тема д-р Виткова изтъкна, че системата е така структурирана, че е стимулирана да върти празни обороти.

"Тези лобистки текстове имат автори. Освобождаването на частни болници от обществени поръчки е станало през 2016 г.".

Д-р Виткова смята, че липсва еднопосочност в действията на Касата и здравното министерство.

"В българското здравеопазване най-тревожен е високият дял на плащания от страна на болния човек. 50% от разходите са от средствата на болния".

"Частните болници искат узаконявания на доплащанията, т.е. получава се "развихряне на приходите". Не на обществени средства, които са недостатъчни, а узаконяване на доплащанията", твърди гостът.

Като друг проблем Виткова очерта факта, че цели региони на страната са оставени без болнична помощ и същевременно се наблюдава пренасищане на болници в определени градове.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт