Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Електромобилите на Tesla ще могат да си комуникират с пешеходците

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 14.01.2020

Колите на Tesla ще могат „скоро“ да разговарят с пешеходци наблизо, твърди главният изпълнителен директор на американския производител Илон Мъск. В туит, който обяви функционалността, изпълнителният директор споделя кратък клип с преминаващ Model 3, докато неговият говорител възпроизвежда запис, казващ: „Ами не стойте втренчени, скачайте“. Това обясни Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Вече бе известно, че Tesla започна да добавя външни високоговорители към автомобилите си, за да спазва новите правила за безопасност, които изискват електрическите автомобили да произвеждат изкуствен шум. Сега обаче изглежда, че тези говорители могат да се използват за много повече".

Попов отбеляза, че в последващ туит Мъск е посочил, че новообявената функционалност може да работи със съществуващата алармена система на колата, която вече използва вътрешната звукова система на автомобила, за да възпира крадците. 

"Конкретното аудио съобщение, възпроизведено в клипа, отново подчертава основния план на Мъск за бъдещето - всички автомобили на Tesla да работят като автономен таксиметров парк, печелейки пари за собствениците си, докато не ги карат. В автономен статут, без шофьор, който да кани пътници в таксито, самата кола може да бъде оставена да приканва хората да „скочат“.

Той заяви, че акциите на Tesla Inc. за първи път са се повишили над нивото от 500 долара в понеделник, след като анализаторите на Wall Street започнаха догонване с цената на акциите на производителя на електрически превозни средства, която се удвои от октомври. 

Вижте целия технологичен коментар във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт