Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Tesla ще привлича и полски служители за фабриката си в Германия

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 13.01.2020

Еуфорията в Берлин и Бранденбург беше голяма, когато Илон Мъск обяви плановете си за завод на Tesla в района около германската столица. Търсените електромобили, произведени не къде да е, а точно от  Германия, това обещаваше хиляди работни места за берлинчани и бранденбургци само за няколко години. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Но при Tesla изборът на местоположението не е бил фокусиран само върху германските автомобилни инженери като възможни нови служители. Планираното предприятие в Грюнхайде ще е само на около 60 километра от германско-полската граница и американският автомобилен производител очевидно иска да използва това за набирането на служители от съседната страна".

Попов коментира, че първите обяви за работа на Tesla за фабриката в района на Берлин включват две позиции в отдела за човешки ресурси.

„Хора на Мъск търсят "координатор по набиране на персонал", който след това трябва да наема допълнителни служители. Кандидатите трябва да имат ключова квалификация: Трябва да говорят свободно не само немски и английски - но и полски. Други езици са добре дошли".

Той заяви, че районът Одер-Шпрее изчислява броя на мигрантите, „привлечени от Tesla“, на между 50 000 и 100 000 души.

"Производителят на автомобили очевидно не възнамерява да сключва колективно трудово споразумение, поне първоначално. Според министъра на икономическите въпроси на Бранденбург Йорг Щайнбах (SPD) компанията обаче остава отворена за подхода“.

Вижте целия технологичен коментар във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт