Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ограничаването на полетите над Иран и Ирак има икономически последици

Александър Богоявленски, автор на предаването "Авиошоу" по Bulgaria ON AIR, Бизнес старт,

За повечето хора от авиационната индустрия беше ясно от самото начало, че украинският самолет в Иран е свален от ракета. Данните от радарите показваха почти недвусмислено, че няма как инцидентът да се дължи на технически проблем в самия самолет. Това каза Александър Богоявленски, автор на предаването "Авиошоу" по Bulgaria ON AIR, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

По думите му забавянето на разкриването на причината за катастрофата с няколко дни e изиграло ролята си в нарастването на политическото напрежение.

"Авиокомпаниите ограничават полетите си над въздушните пространства на Иран и Ирак, което забавя трафика, увеличава времето на полетите и има икономически последици".

Той коментира, че системите трябва да бъдат разработени така, че военната техника да разпознава гражданските самолети и да не ги разпознава като цели.

Богоявленски обясни, че черните кутии на самолета трябва да се предадат на Украйна или на Boeing.

"Когато има авиационно произшествие, в разследването участват страната, на чиято територия се е случило то, страната, която е собственик на самолета, и други страни, които са имали граждани на борда, както и експерти от производителя на самолета".

Вижте целия разговор във видеото. 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт