Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Цените на меда у нас удариха дъното през 2019 г.

Инж. Михаил Михайлов, Обединен български пчеларски съюз, Бизнес старт, 20.12.2019

Имаме добри добиви на пчелен мед. Обезпокояващи обаче са ниските изкупни цени на меда у нас през тази година. Те удариха дъното и се върнаха на нивата от преди 10 г. Според преработватели една от причините за това е вносът на мед от Украйна, коментира инж. Михаил Михайлов, Обединен български пчеларски съюз, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Пестицидите също са един от най-големите проблеми при пчелите, и то отдавна. Съществуват проблеми и с един нов клас - неоникотиноиди. През 2013 г. издействахме България да гласува за мораториум върху употребата им. Група в Германия подкрепи гражданска инициатива "Да спасим пчелите и дребните фермери". Сега и Европейската комисия е призована да се предприемат мерки в защита на опрашителите".

"България е от страните, които прилагат дерогации, т.е. изключения от правилото при определени условия. Когато вредителите се множат, тогава се прилагат тези пестициди. Но от 1 юни има тотална забрана за използване на тези пестициди на открито", посочи Михайлов.

"Ние подкрепяме националния план за устойчива употреба на пестицидите на територията на страната ни. Предлагаме да се създават слабо устойчиви за пчелите пестициди с цел избягване на силно токсичните и смъртоносни, синтетични пестициди, срещу които възразяваме, и до 2025 г. да се премине към т. нар. "биопестициди" със слабо токсично въздействие върху опрашителите", подчерта инженер Михайлов.

"Отделно до 2030 г. се предлага 80% от синтетичните пестициди да бъдат забранени в рамките на ЕС, а до 2035 г. да са изцяло забранени", каза още гостът.

"Философията на ЕС е формиране на устойчиви фермери. Но къде отиват дребните и средни пчелари - гръбнакът на българското пчеларство? Те нямат досег до европейски пари и програми".

Гостът потвърди, че изменението на климата е фактор за разрушаване местообитанията на пчелите. Според него те трябва да се поддържат в средата, в която са били преди.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт