Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как да се мотивират българите да се върнат и инвестират в България?

Евгени Йорданов, съсобственик на CloudCart, Бизнес старт, 18.12.2019

Осигуряването на стимули като покриване на наем за една година и осигуряване на бавачка за четири месеца за българите, връщащи се от чужбина, са недостатъчни за София, където стандартът на живот е по-висок. В същото време за Северозападна България това би бил доста добър стимул за привличане на нови компании и кадри. Това каза Евгени Йорданов, съсобственик на CloudCart, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Целта ни не е само да докараме българи от чужбина. А да помислим как бихме могли да подобрим състоянието на не толкова добре развитите региони в България и да помогнем на българите чрез външни инвестиции, както и да достигнем до българската диаспора".

Евгени Йорданов обясни, че проведената наскоро конференция "Успелите българи в чужбина – за каузата "България" е разглеждала и начините за улесняване на административните процедури в България.

"В момента живеем в дигитална сфера. Например, Естония е с изцяло електронно правителство и има електронно гражданство. Ние трябва да се борим да станем такава държава, а българите са изключително силни в IT технологиите и трябва да се възползваме от тази сила".

По думите му дигитализацията изравнява пазара. "Прагът на достъпа до пазара и достигането до клиенти, на които да се продаде продукт или услуга, става много по-нисък", коментира гостът.

Според него част от българите в чужбина виждат огромен потенциал за създаване на бизнес в България и продаването на продукт или услуга на международните пазари.

"Позитивът на България е, че има 10% плосък данък и 20% фиксирано ДДС".

Вижте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт