Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Защо автобусните превозвачи излизат на масови протести?

Инж. Георги Милошев, главен редактор на списание “Автобуси и микробуси” и председател на Българската федерация за пътнически транспорт, Бизнес старт, 13.12.2019

Серията от протести срещу тол системата у нас е за необходими промени. Протестите ще протекат в над 30 града. Днес те стартират със запознаване на широката общественост и институциите, че проблемите пред родните превозвачи не са за подценяване, коментира инж. Георги Милошев, главен редактор на списание “Автобуси и микробуси” и председател на Българската федерация за пътнически транспорт, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Разходите на автобусните превозвачи ще се увеличат чрез въвеждането на тол системата, но няма да могат да предотвратят тези споразумения, по които извършват услугите", стана ясно от разговора.

"Въвеждането на тол система вдига не само цената на автобусния билет, а и на всички хранителни продукти, които се транспортират с малки и големи камиони. На най-сериозно оскъпяване ще бъде подложена минералната вода - с над 3,5 ст. на литър".

"Вдигайки цената на билетите, се противоречи на основните договори, които държавата в лицето на общините е подписала", уточни гостът.

"На пътя всички плащат - и леки автомобили, и автобуси, но трябва да се направи разделение, както е по света. Масовото увеличаване на автобусния билет означава повече автомобили и замърсяване".

"Не може да се приравняват товарите и пътниците", твърди гостът.

Нерегламентирани превози

По повод този тип дейности инженер Милошев спомена, че настояват за тяхното криминализиране.

Милошев подчерта и че всички средства, които ЕС отпуска за екопрограми и вкарване на автобусен превоз в еконорми, се дават на нови дружества, но не се използват за настоящите транспортни структури по места, и се концентрират само в общините.

Последни новини
Още от Бизнес старт