Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Срещите на ОПЕК вече не оказват толкова голям ефект върху цените на петрола

Димитър Шуйцов, анализатор "Международни финансови пазари" в BenchMark Finance, Бизнес старт, 06.12.2019

Димитър Шуйцов, анализатор "Международни финансови пазари" в BenchMark Finance. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Димитър Шуйцов, анализатор "Международни финансови пазари" в BenchMark Finance. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

На първия ден след срещата на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) във Виена вече има спекулации, че е предложено да бъдат намалени добивите на петрол с още 500 000 барела след март 2020 г., т.е. ограниченията да станат 1,7 млн. барела дневно. Но тези срещи на ОПЕК вече нямат това влияние върху цената, както преди 2016 г., коментира Димитър Шуйцов, анализатор "Международни финансови пазари" в BenchMark Finance, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Намаленията дори са по-големи, отколкото първоначално се очакваше, но това все още не е сигурно, тъй като срещата днес продължава във формата ОПЕК+. Предстои да бъде проведена и с Русия. Смята се, че Русия също ще се съгласи за това намаляване на добивите, въпреки че текущите нива на цените на петрола устройват Москва".

"Според информация на анализаторите Русия и Саудитска Арабия в най-голяма степен спазват ограниченията, но останалите членове на ОПЕК действат малко пренебрежително спрямо тях. Затова се смята, че дори да се видят нови формални ограничения в добивите, това няма да доведе до истински спад в производителността, тъй като държавните бюджети на доста страни зависят от тези добиви и затова трудно могат да бъдат ограничени - така те могат да изнасят петрол самостоятелно, без да се съобразяват с ОПЕК", уточни още Шуйцов.

"Засега не се вижда промяна в цените. Може би след това решение за намаляването бихме видели повишение".

"Предлагането ще продължава да е водещ фактор - то остава повратният индикатор за представянето на петрола. Очакванията за по-слаб икономически растеж от порядъка на 3,2% натискат цените и това ще доведе до малко повишение в търсенето с 1 млн. барела дневно", допълни анализаторът.

По повод набраните от Saudi Aramco 25,6 млрд. долара в най-голямото първично публично предлагане в света гостът изтъкна, че от гледна точка на цифрите нещата изглеждат впечатляващо. Димитър Шуйцов обаче отбеляза, че компанията предлага само 1,5% от акциите си на частни инвеститори, като те са само регионални и управлението на компанията си остава централизирано.

Последни новини
Още от Бизнес старт