Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Финансовите пазари в ЕС са свръхрегулирани

Андреас Русос, партньор в Point Nine Data Trust, Бизнес старт, 06.12.2019

От кризата през 2008 в Европа върви процес, при който бяха въведени десетки хиляди страници нови регулации и директиви. За малките и средни фирми в сектора стана практически невъзможно да се борят с всички тези ограничения. Регулациите са твърде много и прекалено сложни. Дори за регулаторите стана трудно да прилагат законодателството. Това заяви в интервю за Bloomberg TV Bulgaria Андреас Русос, партньор в компанията Point Nine Data Trust.

Русос взе участие в панела за финансови регулации на Investor Finance Forum – най-голямото събитие на инвестиционната общност в България и региона.

„Преди 5-7 години можеше да основете фонд с 20-30 млн. евро привлечен капитал, можеше да направите успешна бизнес история и да привлече още пари във фонда. В днешно време разходите, свързани с регулациите, нараснаха толкова много, че това е невъзможно“.

Европейският съюз не трябва да финансира стартъпи с голям потенциал за развитие с идеята да настигне технологичните гиганти на САЩ и Китай, заяви още Русос. По думите му частният сектор трябва да реши кои стартъпи трябва да получат финансова подкрепа.

Какво каза Андреас Русос за новите регулации във финансовия сектор на ЕС, за политиката на Швейцария за привличане на FinTech компании и за потенциала на RegTech бизнеса в България – вижте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт