Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ясен Танев: Бизнесът трябва да преживее сам катарзиса си с наредбата за касовите апарати

Ясен Танев, председател на Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер, Бизнес старт, 05.12.2019

Ясен Танев, председател на Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Ясен Танев, председател на Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Борбата по изпълнението на Наредба Н-18* (бел. р.: т.нар. наредба за касовите апарати) вече няма да бъде водена от иновативните софтуерни компании, а ще бъде оставена в ръцете на бизнеса, който явно сам трябва да преживее катарзиса си. Това каза Ясен Танев, председател на Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

По думите на Танев най-големият проблем по отношение на наредбата е, че производителите на софтуер и Националната агенция за приходите не са успели да се разберат.

„Агенцията има добри намерения, но свръхконтролът при изпълнението им осакати възможността производителите на софтуер да се справят с тях и да бъдат гъвкави“.

Още по темата

Според госта за момента единственото, което подлежи на промяна в наредбата, са сроковете. Той посочи, че най-близкият такъв е 31 януари 2020 г., когато всички софтуерни системи, които работят в търговски обекти, приемащи плащания в брой, трябва да преминат към софтуера за управление на продажби, който да е регистриран в списъка на НАП.

„Можем да определим януари като месеца на инсталацията на новия софтуер и пътя към катарзиса“, каза Танев.

*Наредба Н-18 се отнася до регистрацията и отчитането чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, изискванията към софтуерите за управлението им и изисквания към лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин. 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт