Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Поведението на САЩ демотивира ЕС в борбата с климатичните промени

Нона Караджова, бивш министър на околната среда, Бизнес старт, 04.12.2019

На световно ниво учените спорят дали климатичните промени са основно в резултат от човешката дейност. Учените към конвенцията за климата твърдят, че над 50% от проблемите са от човешка дейност. При всички положения 90% от мерките за борбата с климатичните промени са абсолютно смислени, защото са за по-чист въздух и по-добра околна среда. Това каза Нона Караджова, бивш министър на околната среда, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Тя коментира, че конвенционалният автомобилен транспорт е един от основните източници на замърсяване на въздуха в световен мащаб.

"Замърсяването на въздуха и околната среда е пряко свързано с човешката дейност, но за климатичните промени няма доказана на 100% връзка с човешката дейност. Но климатичните изменения са факт и ние трябва да се подготвим".

Тя говори и за ролята на САЩ и Китай в процесите.

"Най-големите замърсители с парникови газове САЩ и Китай не участват в Конференцията на ООН по изменението на климата. Това е показателно, че те няма да участват силно с финансиране за преодоляване на проблемите. Това демотивира европейските страни, тъй като техният принос за парниковите газове в световен мащаб е 9%".

По думите ѝ дори европейските страни да изпълнят в пълен мащаб всички предвидени програми, ще има минимален ефект.

Вижте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт